Som en andra hud

Ända sedan jag i början av 00-talet frågade en taxichaufför i Köpenhamn hur de bar sig åt för att få tag i blekgula Mercedesar har jag varit sugen på att prova. Inte på att köra taxi utan på att lära mig foliera. Det är nämligen därför många taxibilar har samma läckra färg, de är folierade. Och sedan dess har det hänt mycket: i dag är fler bilar än ni kan ana klädda med ett lager vinylplast. Allt ifrån lokalbussarna till kusinbarnen på landets lilametallic epatraktor och din skumma grannes mattsvarta BMW-suv. Färre och färre bilar lackeras om – däremot växer antalet folierade. Och det samma gäller båtar. Företag som folierar fordon vill få oss att tro att man måste vara proffs för att få ett bra resultat, men lyckligtvis har de fel. Att foliera en båt kräver någon dags träning och några timmars youtubeande för att komma underfull med hur man ska gå till väga, men när man väl fattat grejen går det (oftast) som en dans. Fördelarna gentemot att måla är många. Foliering kräver inte perfekta väderförhållanden, är garanterat lösningsmedelfritt, är mycket billigare och går avsevärt mycket snabbare. Dessutom är det lätt att fälla in en bit om olyckan skulle vara framme. Hur länge folien håller får framtiden utvisa men Oracal som har tillverkat vår folie garanterar färgen i 7 år.

Engelska Wild Groupe tar ungefär 60 000 kr för att foliera en båt av vår storlek på plats här i Grekland, vi kom undan med cirka 3 000 kr och några dagars jobb …

Utgångsmaterialet: tio år gammal polyuretanfärg som tidigare ägare bättrat (snarare förstört) med kladdig enkomponentsfärg. Helt i linje med hans övriga kvalitetskrav … Lägg märke till att vi har justerat vattenlinjen som varit felaktig ända sedan båten byggdes.

Den första testbiten. Vi tränade på tre stycken enmetersbitar innan vi kände oss reda att ge oss på babords sida

När man börjar fatta grejen med att foliera är det riktigt kul.

Halvvägs på styrbords sida. Snart är den gamla fula blå nyansen ett minne blått. Har alltid tyckt att den sett ut som en något mörkare och mattare smurf. 

Den grekiska solen är betydligt starkare än landets ekonomi. Vi tog skydd under en presenning som förankrades i vår bil. 

Att skära rent är kul!

Den gamla snobbranden satt för långt upp, var för tjock och kladdigt målad. Tidigare ägares förkärlek för eltejp gjorde det ännu värre och resulterade i att den täcktes av en vågig tejpremsa …

Några linjer här och där gör stor skillnad

 

 1. Jonas’s avatar

  Mycket snyggt med folien!!! Kul att läsa om hur det går för er.
  Hörs snart
  Jonas

 2. Resetipsen’s avatar

  Kul läsning 🙂 fortsätt med er härliga reseblogg!

 3. Maggan’s avatar

  Har ni vart i Kroatien och seglat?

 4. Niels B’s avatar

  Det er blevet en flot båd, efter den er blevet pakket ind i plastik. Det bliver interesant at se hvordan det modstår rust.

  Det har gennem alle årene været spændende at følge jer, men nu virker det som siden er ved at dø ud, er i ved at blive trætte af at sejle??

 5. Adam’s avatar

  Hej Niels,

  Tack så mycket! I år är första gången som det kommer fram folk och berömmer och ställer frågor om vår båt, det känns väldigt bra med tanke på alla tusentals timmars jobb! Plasten skiljer sig egentligen inte så mycket från vanlig färg: polyuretan och vinyl är ju båda plaster – bara lite olika metoder att lägga på dem. Hitintills är vi mycket nöjda med den! Och angående din fråga om vi är trötta på att segla finns svaret i mitt senaste inlägg. Men jag kan försäkra dig om att vi kommer att fortsätta den här livsstilen i många år till. Om det än något jag är trött på så är det sociala medier …

 6. Jill & Ciaran’s avatar

  Ingenious. And it looks amazing!

 7. Johan’s avatar

  Fantastiskt resultat!

  Är det Oracal 751C “högprestanda cast” ni använt er av?

  Står i begrepp att lacka om en båt, men nu blev jag sugen på att prova foliera den istället!

  Vad heter nyansen ni valde?

  Mvh Johan

 8. Adam’s avatar

  Hej Johan,
  Visst är det Oracal 751C. Kan varm rekommendera foliering men kolla noggrant på Youtube hör proffsen gör innan du kör igång. Och prova på ett par bitar först innan du sätter igång. Nyansen heter 532 Black Blue och är den mörkast av de blå. Kan varmt rekommendera att beställa från Signground.com
  Lycka till!

Adams förläggare

Collings-Förlag