Gamla synder

I dag är en stor dag – åtminstone kan det bli en stor dag. Vi befinner oss i Vassiliki på Lefkas sydkust och väderprognosen ser mycket lovande ut. Lovande för ett kärt återseende. När jag växte upp under 80-talet led jag av svåra missbruksproblem. Om jag inte fick min drog blev jag rastlös och en stor del av min uppväxt kom att handla om att stilla mitt ständiga begär. Med tiden kom karriär, husrenoveringar och andra hobbys att distrahera mig men jag har aldrig helt lyckats glömma bort mitt forna uppåttjack.

Det är idag mer än 20 år sedan jag blev ren från mitt begär (även om jag haft enstaka återfall under semestrar) och tror att jag som nybliven 45-åring ska kunna hantera drogen på ett mer vuxet sätt … Men framför allt vet jag att jag framöver ska kunna utöva mitt missbruk mycket mer frekvent och i ett klimat som inte kräver både våtdräkt och torrdräkt en stor del av året. Om väderprognosen stämmer ska det under eftermiddagen i dag blåsa cirka 25 knop (12 m/s) och jag ska få prova utrustningen jag sett ut i veckan. En styck Starboard Futura 111, en bom, två master och tre segel (Tushingham 6,5 – 5,7 – 5,0) plus våtdräkt, hängsele och lite andra prylar. En del av er har kanske nu räknat ut vad mitt forna missbruk handlade om – just det, vindsurfing!

Mitt intresse för segling väcktes en gång i tiden genom vindsurfingen. När vi köpte vår första segelbåt för lite drygt 12 år sedan trodde jag att seglingen skulle kunna fungera som antabus för vindsurfing – och visst har det till viss del hjälpt, men inte fullt ut. Nuförtiden är båten först och främst en bostad för oss, därefter ett transportmedel och till sist något som man ibland kan njuta av att segla. Vår hobby har förvandlats till vardag.

Vassiliki är ett av Europas vindsäkraste surfställen och hela stranden här är full av surfskolor och uthyrare. På hösten säljer de alla ut brädor och segel som använts under några få sommarmånader, och det är därför vi är här nu. Om man är ute i tid kan man nämligen köpa årets prylar för mindre än halva nypriset.

Dags att dra – nu börjar det blåsa upp …

 

 

Adams förläggare

Collings-Förlag