Off the grid #1

Jag gillar att vara oberoende. Faktum är att känslan av att vara oberoende är nog det jag tycker allra bäst om i vår flytande tillvaro. Om något eller någon stör oss flyttar vi bara till en annan plats. Inga sura lappar i tvättstugan eller grannar som lagar hundmatsdoftande middagar … Som ett led i min jakt på en så oberoende tillvaro som möjligt har jag den här gången tagit i ordentligt på den elproducerande fronten. På taket till vårt nya doghouse sitter det numera tre stycken 80 W solpaneler och mellan vindgeneratorn och radarn två stycken med samma kapacitet. Allt som allt 400 W som levererar upp till 25 Ah till batterierna mitt på dagen. Men det är sällan de får visa vad de går för. Vanligtvis visar vår batterimätare att vi gjort av med ca 30 – 35 Ah (vilket är 7 – 9% av vår totala batterikapacitet) under dygnets mörka timmar. Men så fort solen går upp börjar elproduktionen och resultatet är att batterierna är toppladdade runt lunch. D.v.s. när panelerna laddar som bäst är batterierna redan fulla.

Varför då detta överflöd av solpaneler kan man undra? Till att börja med är solpaneler i dag nästan löjligt billiga. Sedan Kina tog över i princip all världens produktion ligger priset per watt en bra bit under en Euro (100 w kostar under 100 €). När vi för några år sedan utrustade vår förra båt betalade vi ca åtta Euro per watt … Om du tänker investera i solenergi till din båt – köp för allt i världen inte panelerna i en marinbutik! Solpaneler köper du på ebay, eller som vi gjorde genom ett europeiskt företag som importerar från Kina (ta en titt på Solartronics hemsida t.ex.). Kvaliteten på våra nya billiga ser ut att vara exakt den samma som på våra gamla dyra. Låt dig inte heller luras av en säljare i en marinbutik som säger att deras paneler är speciellt framtagna för marin miljö. Alla paneler är i princip identiska i dag.

Problemet med segelbåtar är att det finns mängder med prylar som förr eller senare kommer att skugga en eller ett par av panelerna. Men om man har delat upp sin solcellsbank i flera parallellkopplade enheter kan man alltid vara säker på att åtminstone ett par av dem levererar el. Ett annat problem är att elproduktionen sjunker rejält på vintern (när solen står lägre) och vi vill även vara säkra på att ha gott om el om vi i framtiden skulle befinna oss i en del av världen med färre soltimmar. Så fort vi har installerar vår Spectra watermaker (som gör 52 liter per timme) vet vi dessutom att elförbrukningen kommer att öka med 6 Ah. Fortfarande gott mått med andra ord.

Vår erfarenhet av att rikta panelerna mot solen är att de då såklart levererar mer – men i praktiken funkar det inte. Långseglare ankrar i princip alltid och om du riktar panelerna mot solen kan du vara säker på att vinden snart ändrat riktning, och plötsligt är panelerna i stället riktade från solen med nästan ingen elproduktion som följd. Dessutom är de riktbara upphängningarna oftast dyrare än själva panelerna.

Enhet nummer två i vår produktion av förnyelsebar el är vingeneratorn. Vår båt var redan rustad med en nästan ny D400 från Eclectic Energy, vilket lär vara en av de bästa som går att köpa. Möjligen är det här något som behövs om man befinner sig på ett ställe där solen aldrig lyser och det ständigt blåser stormvindar – men annars är det mest slöseri med pengar. Själva generatorn och den vibrationsdämpade stolpen den sitter på kostar ungefär åtta gånger så mycket som solpanelerna – men står för mindre än en åttondel av elproduktionen … Den får sitta kvar och snurra, men den dagen den slutar att fungera kommer den knappast att vara saknad.

400 watt solceller. Ca 25 Ah till en kostnad av 380 €.

235 watt vingenerator (utlovat vid 11 m/s). I verkligheten ger den bara ett par Ah till en kostnad av drygt 3 000 € (inklusive stolpe).

  1. SallyRuth’s avatar

    Hej kompisar!
    Va lyxigt med så mycket ström. Där har vi utvecklingsmöjligheter kan jag säga. Vad glad jag blir att läsa om att ni gillar Sivota lika mkt som vi. Visst är det en pärla. Går ni på Stavros ställe så hälsa från oss. Och vi har en annan kompis Thomás, som jobbade hos Stavros innan. Han har öppnat ett kafé. Hittar ni dit så ska han ha en KRAM.
    Vart styr ni kosan nu?
    Kram Lisa

  2. Adam’s avatar

    Hej kära vänner!

    Det känns lyxigt men framför allt väldigt konstigt att aldrig behöva tänka på elförbrukning. Massor av el utan någon som helst påverkan på miljön!

    Vi var på ett väldigt bra och trevligt ställe två gånger i Sivota (ungefär i mitten på den västra kajen med servering på taket) men vet tyvärr inte vad det heter. Väldigt trevlig och pratsam familj som hade den. Just nu befinner vi oss på Zakynthos där vi håller på att sätta ihop ett reportage för ett svenskt resemagasin. Funderar på att vintra i Lefkas marina då de har extrapris på vinterplatser just nu. Antar att det är för sent att övertala er att göra samma sak …

    Kram på er båda!

    /Adam

Adams förläggare

Collings-Förlag