En alternativ jul

Camilla är redo för utflykt. Balkongen längst upp till höger tillhörde vårt rum.

Kan man få några julkänslor i Grekland? Absolut – särskilt om man ger sig upp i bergen ovanför Ioannanina! För de flesta turister är nog Grekland liktydligt med små öar i ett turkost hav, souvlaki, fetaost och retsina – men då glömmer man bort fastlandet. Ioannanina ligger nästan exakt 100 km norr om Preveza och inte så långt ifrån Albanien. Staden som är belägen i en vacker dalgång är befolkad med lite drygt 100 000 invånare, har ett stort universitet, en gammal genuin statskärna men framför allt är det nära till Zagoribergen. Om du gillar att vandra och bo på genuina små bed & breakfast är det här himmelriket! Här skulle vi gärna tillbringa en vecka eller två (och kanske kommer vi att göra det också). Uppe i detta lilla bergsmassiv finns det 46 stycken små stenbyar att upptäcka – den ena vackrare än den andra.

Vi tillbringade tre dagar med att köra runt i bergen, äta grekisk julmat (antagligen det godaste lamm jag har ätit) tillsammans med en grekisk/holländsk familj (tack Bas och Elefteria!), beundra utsikten från vår balkong, besöka Ioannanina och hälsa på vår vän Nikos Karabelos. En mycket bra jul!

Vår utsikt från rummet. 400 meter under oss ligger Ioannanina med tillhörande bergssjö.

Ioannanina om natten

Och om morgonen

Och eftermiddagen

Nu ger vi oss iväg upp i bergen

Kanada, Klippiga bergen, Norge eller kanske Sverige? Nope – Grekland!

Över allt finns det broar som skulle passa finfint i ”Sagan om ringen”

Plötsligt ringer Nikos ”Ni måste besöka Sterna om ni ska stanna i Kapesovo!”

Mot Kapesovo

Tja, Kapesovo kan nog vara värt ett besök …

Japp – det är det!

Och titta – där ligger ju Sterna

Här skulle man också kunna fira jul

En av byns invånare 

På väg hem till Ioannanina

Ioannanina by the lake

Camilla by the lake

Bergsgreker

Och till sist en fika med Nikos. Här sitter vi och nördar oss med att prata om våra favoritarkitekter.

 

 

 1. Pia Ardevi’s avatar

  Hej. Vill önska er ett Gott Nytt År från
  ett regnigt blåsigt Malmö. I kväll blir det
  fest men i morgon ska vi börja planera
  kommande båtsommar.

 2. Adam’s avatar

  Hej Pia och Niels! Ursäkta min sena svar – den sista veckan har vi varit fullt upptagna med att umgås med våra vänner. Hoppas att ni också fick en fin avslutning på det gamla året och en god start på det nya!

  Vi hörs vid!

Adams förläggare

Collings-Förlag