© Copyright YachtIsola www.yachtisola.com 2009 - 2010

Made by ADam

DRÖMMEN OM ETT LIV PÅ 9M2

Febril aktivitet rådde bland alla vårrustande båtägare. Förväntningarna inför den kommande säsongen var så påtagliga att alla varningsord om det dyra och tidskrävande båtägandet kändes väldigt avlägsna.

Efter att ha spenderat större delen av 80-talet på en surfbräda hade jag ett ständigt sug efter hav och vågor. Drömmen om en egen båt fanns där sedan länge men inte förrän Camilla sa de förlösande orden insåg jag att den kunde bli verklighet.


KORT DÄREFTER inhandlades vårt första gemensamma flytetyg: en välhållen Maxi 77 med en svårstartad utombordare. Vi lärde oss att hantera tampar och sjökort under våra upptäcktsfärder i Öresund samtidigt som vi tillsammans med vänner under några år hyrde segelbåtar (modell husvagn) i Kroatien och förälskade oss i livsstilen.

Suget efter en lite större och bekvämare båt kom smygande. Vi började åka runt och titta på begagnade objekt som vi ansåg oss ha råd med. Den skulle vara trygg och gediget dimensionerad, välseglande med långseglarambitioner och sist men inte minst vacker (åtminstone i våra ögon). Efter en omfattande genomgång av marknaden föll lotten på en sällsynt välskött Hallberg Rassy 312 från 1983. Kanske inte det typiska valet för ett par under 40 men vi visste nog redan då varthän det barkade.

”Vi kanske också skulle ha en båt?” sa Camilla med något drömmande i blicken. Det var en solig vårdag för cirka åtta år sedan och småbåtshamnen visade sig från sin bästa sida. Tänk om vi då hade vetat att 2009 skulle bli det år då vi byter vårt hem i Malmö mot en gungande segelbåt med destination Medelhavet.

Ser man på, ett gelcoatlager från 1983.
EFTER FYRA SÄSONGER i vår nya båt med årliga utflykter till ost- och västkustens skärgårdar börjar delmål 1 för vårt båtägande skönjas – Medelhavet! Innan dess råder febril verksamhet nere i hamnen. Under vintern kände vi oss mest som arkeologer med varsin slipmaskin i handen. Lager efter lager av bottenfärg och primer förvandlades till slipdamm och våra ansikten färgades i olika nyanser av blått, rött, grönt och grått under arbetets gång. Nu väntar några lager skyddande epoxi, nya genomföringar, ny motor, solceller på targabåge, vattenkyld kompressorkyl, ankarspel, varmvattenberedare, badbrygga, radar osv. Tidigare har vi ”investerat” i ett nytt teakdäck och en uppsättning nya segel. Någon gång i framtiden ska jag samla ihop alla kvitton och räkna ut hur många veckor med hyrbåt de skulle kunna finansiera.


MEN VAD ÄR DÅ MENINGEN med allt det här, förutom att segla ner till medelhavet? Låt oss kalla det ett experiment med oss själva som försökspersoner. Vi arbetar båda på frilansbasis, Camilla som översättare och jag som Art Director. Följaktligen kan vi till viss del fortsätta att arbeta från båten och jag kanske äntligen skriver klar den där romanen som fortfarande saknar några sidor …


VI DRÖMMER med andra ord om ett annat sätt att leva. Planen är att vi ska prova vår nya livsstil i Medelhavet under några år och om experimentet faller väl ut finns det ju alltid andra spännande delar av världen att upptäcka.

Vårt framtida vardagsrum, kontor och kök.

Krönikor

Hem   |   Besättning   |   Båten   |   Bloggen   |   Rutten   |   Foto  |  Krönikor  |  Länkar